Az AIP diéta egy eliminációs étrend, amely célja a gyulladást okozó és a bélrendszert károsító élelmiszerek eltávolítása az étrendből. Az AIP diéta célja az emésztőrendszer egészségének helyreállítása, az immunrendszer működésének támogatása és a gyulladás csökkentése. Ahhoz, hogy maximalizáljuk a gyulladáscsökkentés hatékonyságát el kell hagynunk azokat a környezeti toxinokat, melyek nagyban hozzájárulnak a krónikus gyulladás kialakulásához és fenntartásához.
A nagyipari termelésből kikerülő élelmiszereink a hozam és haszon maximalizásál elve miatt tele vannak nem kívánatos melléktermékekekkel. A zöldségek és gyümölcsök esetében permetszerek, műtrágyák, gyom és rovarirtószerek terhelik a szervezetünket, míg a húsok esetében antibiotikummaradványok, hozamnövelők, hormonok stb… sokaságát visszük be az étkezésünkkel.
Nem riogatásból írom, hogy aztán ezen stresszelj, de jó ha tudod, hogy ezek a toxinok számos területen lépnek fel támadólag a szervezetben: az emberi szervezet ezeket a toxinokat nem tudja lebontani vagy hatékonyan (károkozás nélkül) kivezetni a szervezetből, így nagyon megterheli a májat. Majd a zsírszövetben tárolódnak.
Megváltoztathatják egyes gének expresszióit ezáltal betegségeket okozhatnak. Kibillentik az egyensúlyból a hormonháztartást és sorolhatnám, de nem fogom megtenni. Legyen elég annyi, hogy a toxinok stresszt jelentenek a szervezetre nézve, ami táplálja a krónikus gyulladást.
Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy ha nem jó a hipermarketben kapható zöldség és hús, akkor mégis mit és honnan, de legfőképpen mennyiért szerezhetsz be?

A legjobb választás zöldségek-gyümölcsök esetében, ha organikus és tanúsított bio termelőtől tudsz vásárolni, akik garantálják, hogy csak olyan, a biogazdálkodásban használatos szereket használnak, melyek nem károsak az egészségedre és a környezetre. Húsok esetében a legeltetett, vagy kapirgálós, szabadon tartott vagy halászott, genetikailag meghatározott táplálékát fogyasztó állatok húsa a legmegfelelőbb.
A zöldségek-gyümölcsök esetében így nem tartalmazzák azokat a toxinokat, melyek károsak és a fenntratható gazdálkodás miatt elvárható, hogy a termények íze és a tápanyagtartalma is jobb lesz. Míg a húsok esetében nem tartalmazzák a fentebb felsorolt toxinokat és ezek az állatok életük során kevésbé stresszesek lesznek, mint az ólban, akvakúltúrában, ketrecben tartott, táppal etetett társaik.
Ha egy állatot stressz ér a tartása miatt, akkor a húsában arányaiban több lesz az omega-6 zsírsav, ami nagy mennyiségben (a hússal együtt) elfogyasztva ránk nézve gyulladáskeltő!!! Már megint a krónikus gyulladás, ugye…
Tehát az AIP diéta követése során fontos szempont a minőségi alapanyagok használata. Az ideális helyzetben az összes élelmiszerünk a legmagasabb minőségű forrásokból származna. Azonban nem mindenki engedheti meg magának a drága alapanyagokat, és nem mindenhol könnyen beszerezhetők a kívánt minőségű élelmiszerek.
A toxinmentes, organikus és fenntartható forrásból származó alapanyagok használatával nemcsak a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait támogatjuk, hanem elősegítjük a hormonális egyensúly helyreállítását és a bélrendszer regenerációját is. Ezzel csökkenthetjük a szervezet terhelését, amelyet a mindennapi környezeti és élelmiszer-toxinok okoznak, így a test több energiát fordíthat a gyógyulásra. Hosszú távon a minőségi alapanyagok használata hozzájárulhat a gyulladás csökkentéséhez, a jobb közérzethez és az általános vitalitás növekedéséhez, ami az AIP diéta egyik legfőbb célja.