Az AIP étkezés alapelveit követve készült ez a curry verzió, amely tele van gyógyító és immunerősítő összetevőkkel.
Ebben a receptben a gyömbér és a fokhagyma íze találkozik a kurkuma melegítő hatásával, létrehozva egy gazdag és mély ízű alapot. A zöldségek pedig nemcsak színessé teszik az ételt, hanem tele vannak fontos tápanyagokkal is, melyek segítenek a gyulladáscsökkentésben és a bélrendszer egészségének helyreállításában.
A gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
Antioxidánsokban gazdag, amelyek segíthetnek a szabad gyökök hatástalanításában és védeni a sejteket a károsodástól.
A kurkumin, a kurkuma fő hatóanyaga, erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
Antioxidánsokkal támogatja a szervezetet, segítve a gyulladások leküzdését és a sejtek védelmét.
A fokhagymában található allicin nevű vegyület erős antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatásokkal rendelkezik.
Gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében.
A fahéj az egyik legősibb fűszernövények egyike, amelynek számos egészségügyi előnye van.
Gyulladáscsökkentő hatásai mellett segíthet a vércukorszint stabilizálásában és az inzulinérzékenység javításában.
Hogyan illeszd be egy kiegyensúlyozott teljes értékű, gyulladáscsökkentő AIP tányér részeként?
Szénhidrát: ez egy egytálétel, amit nagyon szeretünk az AIP-ban, mert minden benne van egyben. A szénhidrátot az édesburgonya és a sütőtök adja ebben a receptben.
Zsír: a kókuszzsír és a kókusztej elegendő zsiradékot biztosít.
Fehérje: ha nem csak zöldségesen készíted, akkor a csirkemell vagy comb, amit beleteszel a fehérjét fogja adni a tányérodon.
3 adag zöldség/étkezés: ez a curry tele van zöldséggel. Talán a színes zöldségek vannak túlsúlyban. Ha tettél hozzá valamilyen zöldlevelest, akkor azt is letudtad. Ami egy kicsit kevesebb ebben a receptben, az a kénes zöldség. Ezt úgy is kiküszöbölheted, hogy teszel hozzá bármilyen kénes zöldséget főzéskor: pl. brokkolit, kelbimbót, vagy csinálsz mellé egy brokkolikrémlevest vagy francia hagymalevet.
Ezek csak öteletek, alakítsd úgy a tányérodat, ahogy neked ízlik!
(ha nem tudod ez mi és miért fontos, akkor menj a tudásanyagok AIP alapok moduljához és nézd meg a videókat és a segédanyagokat arról, hogyan állítjuk össze a kiegyensúlyozott AIP tányért!)
Havancsák Izabella vagyok AIP receptfejlesztő. 10 éve főzök AIP ételeket, így a Receptbankban található receptek mind kipróbált és a családomon letszteltek.
Kíváncsian várom, hogy tetszenek neked is. Ha megfőzted és van véleményed, írd meg a poszt alatt található kommentek között vagy hozd a facebook csoportunba!
A receptek részleteit, kategóriát ezen az oldalsávon találod. Ha keresel valamit, akkor itt is tudsz nézelődni a kategóriák vagy a címkék között!
Az általam átadott információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Nem szolgálnak arra, hogy diagnosztizáljanak vagy kezeljenek bármilyen betegséget vagy állapotot. Az átadott információkat nem orvosi diagnózis, megelőzés vagy kezelés megállapítására szánták és nem is lehet ilyen célra felhasználni, beleértve az ön-diagnózist, megelőzést és -kezelést is.
Autoimmun protokoll étkezés és a receptek nem helyettesítik az orvosi és a dietetikia kezelést.
A leírt információs és oktatási anyagokban olvasott és hallott információk nem minősülnek az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 3. § e) pontjában definiált egészségügyi szolgáltatásnak és nem sorolhatóak az Eütv. 3. § k)-o) pontjaiban feltüntetett fogalmak körébe.
A leírt információk a saját ismereteim és tapasztalataimat tükrözik, melyekez az olvasó a saját felelősségére használja. Az ismeretek egyéni alkalmazása és értelmezése kizárólag az olvasó felelőssége. Bármilyen étrend- és életmódbeli változtatással kapcsolatban minden esetben ki kell kérni kezelőorvos véleményét.
Üzemeltető: Azbejné Havancsák Izabella e.v. Egyszerű AIP
Cím: Budapest, Tündér utca 16/a. Adószám: 48972161
E-mail: info@egyszeruaip.hu
© Minden jog fenntartva
Egyszerű AIP és Havancsák Izabella
2021-2024