AIP curry
Ez a curry téli időjárásra való melengető étel tele zöldséggel és gyulladáscsökkentő fűszerekkel.
Fogás Egytálétel
Konyha Eredeti AIP
Curry alaphoz
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 kis hagyma
- 1 kisebb fehér vagy sárga édesburgonya
- 4 cm gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- szűrt víz
- 2 dl kókusztej
- só ízlés szerint
- ½ teáskanál kurkuma
- ¼ teáskanál fahéj
A curryhez
- 1 sárga édesburgonya
- 1 fej hagyma
- 20 dkg kockázott sütőtök
- 1 nagyobb répa
- 2 maréknyi zöldleveles (spenót vagy fodroskel)
- 1 csokor korinader, ha szereted
- 1 csirkemell vagy 2 comb filézve (készítheted hús nélkül is!)
- ½ citrom leve
Curry alap
A fokhagymát és a gyömbért lereszelem és a kókuzszsíron megpirítom. Amikor már finom illat terjeng a konyhában, akkor hozzáadom a feldarabolt hagymát.
Együtt pirítom őket pár percig. Jöhet hozzá a kurkuma, só és a pici fahéj, majd szűrt víz és az egyik darabokra vágott édesburgonya.
Ez adja a curry alapját. A cél, hogy az édesburgonya szétfőjjön és egy masszív fűszeres alapot adjon az ételünknek, ez fogja besűríteni a szószt. 10-15 percig rotyogtatom, ha szükséges akkor a vizet pótlom menet közben.
Ha puha a batáta, akkor egy villával széttöröm és a sűrű szószhoz hozzáöntöm a kókusztejet.
A curry
Amikor kész az alap, akkor beleteszem a nagy darabokra vágott zöldségeket és a kockázott csirkemellett és készre főzöm.
Ha szükséges adok hozzá még vizet, hogy sűrű, de selymes szósz vegye körbe a sok-sok tápláló belevalót.
A végén hozzáadom a zöldleveleket és azokkal is főzöm pár percet az ételt.
Az édesburgonya miatt picit édesnek fog hatni az összhatás, de ezt egy fél citrom vagy lime levével nagyon jól kiegyensúlyozhatjuk. Korianderrel tálaljuk.