Nomato szósz

Ez a klasszikus AIP, vegán és paradicsommentes Nomato szósz annyira hasonlít a paradicsomos szószra, hogy talán még a paradicsomevő családtagjaidat és barátaidat is megtévesztheted vele!

Ha egy ideje követed az Autoimmun Protokoll (AIP) étrendet, biztosan találkoztál már nomato szósszal. Ahogy a neve is sugallja, a „no”-mato szósz paradicsom nélküli marinara szósz, mivel a paradicsom és más éjjeli zöldségek nem megengedettek az AIP-ban. Ezért az AIP közösség rendkívül kreatívan kezdett el dolgozni különböző paradicsomszósz helyettesítők kitalálásán.

Ez a recept az én kedvenc zöldség- és fűszerkombinációimat tartalmazza, amelyek hasonló ízt adnak, mint a paradicsom, de nem emelik ki túlságosan a céklát. Bár nagy rajongója vagyok a céklának, nem mindig az a célom, hogy az íze domináljon egy paradicsomszósz helyettesítőnél. Túl sok cékla ráadásul szokatlanul édes és földes ízt adhat a szósznak.

Ez a szósz tökéletesen használható pizzákhoz, tésztákhoz, lasagnához, vagy bármilyen kedvenc AIP ételhez, ahol korábban paradicsomszószt használtál. Ha valami finom és egyszerű alternatívára vágysz, próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a gyulladáscsökkentő ételek változatos ízeit!

Nomato szósz

Egy paradicsommentes szósz, ami hozza az összes paradicsomos ízt. Ha nem hiszed el, próbáld ki!
Előkészítés 20 minutes
Főzési idő 30 minutes
Fogás Alaprecept
Konyha Eredeti AIP

Hozzávalók
  

  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 nagy hagyma darabolva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes répa
  • 100 g zellerszár
  • 150 g sütőtök
  • 1 közepes cékla
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 2 teáskanál
  • ½ dl vörösbor ecet
  • 1 teáskanál méz
  • ½ l szűrt víz

Elkészítés
 

  • Hámozd meg és vágd kisebb darabokra a zöldségeket!
  • Hevíts olívaolajat közepes lángon egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban. Pirítsd a hagymát, fokhagymát, répát, zellert és sütőtököt 4-5 percig, gyakran kevergetve. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne tapadjon le.
  • Amikor a hagyma kezd áttetszővé válni, add hozzá a céklát, a sót és a szárított fűszereket, és pirítsd további 1-2 percig.
  • Add hozzá a vizet és párold, amíg a zöldségek puhák lesznek.
  • A végén add hozzá a vörösbor ecetet és a mézet, ezután már ne forrald tovább!
  • Hagyd egy picit hűlni, majd turmixold le botmixerrel a turmixszal.
Kipróbáltad ezt a receptet?Hogy sikerült? Mutasd meg nekünk is!
Szia! Üdv az AIP receptbankban!


Havancsák Izabella vagyok AIP receptfejlesztő. 10 éve főzök AIP ételeket, így a Receptbankban található receptek mind kipróbált és a családomon letszteltek.

Kíváncsian várom, hogy tetszenek neked is. Ha megfőzted és van véleményed, írd meg a poszt alatt található kommentek között vagy hozd a facebook csoportunba!

A receptek részleteit, kategóriát ezen az oldalsávon találod. Ha keresel valamit, akkor itt is tudsz nézelődni a kategóriák vagy a címkék között!


Kategóriák


Címkék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating