Tipp 1.: Lehet főzni csirkéből, marhából, sertésből és még halból is gyógyító csontlevest. Egy dologra kell figyelned, hogy a felhasznált alapanyagok ne ipari tartásból származó húsok legyenek, hanem legeltetett, kapirgálós és szabadon halászott alapanyagok. Nem szeretnénk, hogy a gyógyító szuperélelmiszerünk hormon és antibiotikum maradvényokkal legyen tele. ugyanezért lényeges a szűrt víz használata a leves főzéséhez.
Tipp 2.: hideg vízben tegyük fel főni a csontokat-húsokat. Majd a forrás első jelei után öntsd le a zavaros főzővizet és hideg vízben mosd meg az alapanyagokat. Majd tedd fel újra tisztított-szűrt vízben főni. Így kapunk szép tiszta, áttetsző, sárga levest a végén.
Tipp 3.: Rakj a csontlevesedbe sok-sok zöldséget. Jöhetnek a klasszikus leveszöldségek: répa, zeller, karalábé, fehérépa, paszternák, vöröshagyma héjastul, fokhagyma, de próbálkozhatsz más zöldségekkel is. Én szoktam beletenni kelkáposztát, babérlevelet és egy körömnyi gyömbért is.
Tipp4.: Lassan főzd! Annyira lassan, amennyire tudod. Így a főzési idő elég hosszú lesz, 12-36 órán kersztül is rotyoghat a tűzhelyen. Ahhoz, hogy a csontokból kifőjjenek az értékes tápanyagok, idő kell.
Tipp 5.: A benne főtt húsok egy idő után (saját tapasztalat alapján 10-12 óra után) megkeserednek. Ekkora már tökéletesen megfőttek, de én úgy tapasztaltam, hogy ennél több főzés után már nem annyira finomak. Érdemes a húst hamarabb leszedni a csontokról és megenni. Például a benne főtt zöldségekkel körítve, amelyeket szintén pár óra után érdemes kiszedni. A főtt zöldségeket felhasználhatod püréleveshez is vagy AIP vadas szószhoz.
Tipp 6.: Ha igazán rezegős kollagénben gazdag végeredményt szeretnél, akkor bizony be kell vetni a nagyágyúkat a csontok mellett. Értékes anyagokban gazdag terápiás csontalapleved nem lesz csirkemellből. Legyen benne jó sok csirkeláb, zúza, nyak és szárny. Sertés esetében jöhet a köröm, fejhús és a bőrös részek. Marha csontalapé készítésekor ne hagyd ki a nyelvet és a farok részeit!
Kíméletesen melegíts fel egy bögrényit és reggel kávé helyett tökéletes napindító meleg folyadék. Nap közben egy kiegyensúlyozott uzsonna részeként valamilyen zöldséggel/gyümölccsel együtt fogyasztva simán megállja a helyét. Használhatod főzéskor víz helyett: pürélevesek, főzelékek alapjául.
Előfordul, hogy nem szereted az ízét. Erre is van megoldás: fermentált zöldségek levével savanyíthatod, vagy tehetsz bele AIP pesztót. A lényeg, hogy próbáld meg beépíteni az étrendedbe, mert annyi hasznos anyagot tartalmaz és olyan sokféle módon támogatja a szervezetet, hogy luxus lenne kihagyni.
Hogyan illeszd be a terápiás alaplevet egy kiegyensúlyozott teljes értékű, gyulladáscsökkentő AIP tányér részeként?
Zsír: ha jó minőségű, kapirgálós csirkéből csináltad, akkor a csont alapleved jó minőségű zsírforrás is. Ne szedd le a tetejéről az összes zsírt, hagyj rajta valmennyit!
Fehérje: ha jó sokáig főzted, akkor az alaplé tele van hasznos fehérjékkel: glicin, kollagén, lizin. Ezek mind szükséges tápanyagai a testnek.
A levesben főtt húst is el tudod fogyasztani, ne dobd ki! A lényeg, hogy azt ne főzd olyan sokáig, mint a csontokat, mert gumis lesz az állaga és keserű lesz az íze.
3 adag zöldség/étkezés: az alaplében főtt zöldségeket se hagyd veszni. edd meg azokat is. Teheted a tányérodra csak úgy főve, de csinálhatsz belőlük pürélevest is vagy AIP vadas mártást.
Az alaplé nagyon jó ízesítője bármely sós ételnek, de ihatod melegítve bögréből is pl. uzsonnára, kiegészítve a benne levő zsiradékot valamilyen gyümölccsel vagy esetleg sütőtökkel.
(ha nem tudod ez mi és miért fontos, akkor menj a tudásanyagok AIP alapok moduljához és nézd meg a videókat és a segédanyagokat arról, hogyan állítjuk össze a kiegyensúlyozott AIP tányért!)
Havancsák Izabella vagyok AIP receptfejlesztő. 10 éve főzök AIP ételeket, így a Receptbankban található receptek mind kipróbált és a családomon letszteltek.
Kíváncsian várom, hogy tetszenek neked is. Ha megfőzted és van véleményed, írd meg a poszt alatt található kommentek között vagy hozd a facebook csoportunba!
A receptek részleteit, kategóriát ezen az oldalsávon találod. Ha keresel valamit, akkor itt is tudsz nézelődni a kategóriák vagy a címkék között!
Az általam átadott információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Nem szolgálnak arra, hogy diagnosztizáljanak vagy kezeljenek bármilyen betegséget vagy állapotot. Az átadott információkat nem orvosi diagnózis, megelőzés vagy kezelés megállapítására szánták és nem is lehet ilyen célra felhasználni, beleértve az ön-diagnózist, megelőzést és -kezelést is.
Autoimmun protokoll étkezés és a receptek nem helyettesítik az orvosi és a dietetikia kezelést.
A leírt információs és oktatási anyagokban olvasott és hallott információk nem minősülnek az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 3. § e) pontjában definiált egészségügyi szolgáltatásnak és nem sorolhatóak az Eütv. 3. § k)-o) pontjaiban feltüntetett fogalmak körébe.
A leírt információk a saját ismereteim és tapasztalataimat tükrözik, melyekez az olvasó a saját felelősségére használja. Az ismeretek egyéni alkalmazása és értelmezése kizárólag az olvasó felelőssége. Bármilyen étrend- és életmódbeli változtatással kapcsolatban minden esetben ki kell kérni kezelőorvos véleményét.
Üzemeltető: Azbejné Havancsák Izabella e.v. Egyszerű AIP
Cím: Budapest, Tündér utca 16/a. Adószám: 48972161
E-mail: info@egyszeruaip.hu
© Minden jog fenntartva
Egyszerű AIP és Havancsák Izabella
2021-2024