Vegán gyógynövényes alaplé

Ez a vegán alaplé az egyik legjobb módja, hogy gyógynövényes hatóanyagokat és mikrotápanyagokat vigyél be a szervezetedbe. 
Szuper alternatívája a csontalaplének. 

✨ Miért különleges ez a recept?

  • Hagyma: quercetint tartalmaz, egy antioxidáns és gyulladáscsökkentő polifenolt, amely segít az allergiák csökkentésében.
  • Sárgarépa: karotinoidokat tartalmaz – az A-vitamin előanyagai (ami kulcsfontosságú az immunrendszer számára).
  • Zeller: jó forrása a K-, B2-, B6-, C-vitaminoknak, és olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint az apigenin és luteolin, amelyek enyhíthetik a gyulladást (beleértve az ízületi fájdalmakat), és az allergiákat.
  • Babérlevél: emésztést serkentő, hagyományosan köhögésre, megfázásra, mellkasi fertőzésekre és lázra használták.
  • Petrezselyem: tápanyagban gazdag – klorofillt, flavonoidokat, karotinoidokat, ásványi anyagokat tartalmaz, és nagyon jó C-vitamin, folát, vas forrás.
  • Kakukkfű: antibakteriális, gombaölő hatású, köptető (segíti a nyálka eltávolítását a tüdőből).
  • Zsálya: antimikrobiális, antioxidáns, összehúzó hatású, segít a torokfájás, száj- és nyelvgyulladás ellen.
  • Fokhagyma: természetes antibiotikum, prebiotikum.

 

Praktikus tippek:

  • Kerüld a könnyen szétfővő, keményítőtartalmú zöldségeket, mint az édesburgonya, tarlórépa, paszternák mert ezek zavarossá tehetik a levest.
  • A cékla elszínezi az alaplevet.
  • Friss zeller pedig nagy mennyiségben nagyon eltolja az ízvilágot.
  • Alapvetően jobb ebbe a levesbe szárított zöldleveleseket tenni, kivéve talán a kakukkfű.
  • Használj organikus hozzávalókat, hogy valóban gyulladáscsökkentő alaplevet kapj!

 

Opcionális hozzávalók:

  • Friss kurkuma: ha kapsz friss kurkuma gyökeret, akkor ne hagyd ki belőle, mert az egyik legnagyobb támogatód a gyulladáscsökkentésben.
  • Gyömbér: gyulladáscsökkentő, emésztésserkentő, felmelegíti és hígítja a nyálkát, friss vért juttat a perifériákra – ezzel tápanyagokat és más terápiás hatóanyagokat szállít.
    Kombu (egy fajta tengeri alga): ásványi anyagokat tartalmaz a tengerből, amelyek lúgosítják a testet és támogatják az enzimatikus működést. Az alaplében az ízek kiegyensúlyozásához is hozzájárul. Megadja azt a bizonyos umami ízt, ami nagyon finommá teszi ezt a levest. De kihagyható.

Hogy használd az alaplevet?

Használd arra, hogy az ételeidet plusz tápanyagokkal turbózd. Bármihez, amihez vizet adnál és sós jól jön valamilyen alaplé, akár ez, akár a csontalaplé. 

Ihatod bögréből, szuper kávé alternatíva. 

Vegán gyógynövényes alaplé

Ez a regeneráló alaplé tele van hatóanyaggal és mikrotápanyaggal, ami igazán gazdaggá tudja tenni a többi ételünket, de önmagában, bögréből kortyolgatva is igazi elixír.
Előkészítés 25 minutes
Főzési idő 2 hours
Fogás Alaprecept, Leves
Konyha Eredeti AIP

Hozzávalók
  

  • 2 vöröshagyma
  • 2 sárgarépa
  • ½ zeller
  • 1 petrezselyem gyökér
  • 4 gomba
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 ág kakukkfű vagy 1 teáskanál szárított
  • 1 teáskanál szárított zsálya
  • szűrt víz
  • 2 babérlevél
  • 2 ujjnyi kombu alga
  • 1 ujjnyi friss kurkuma

Elkészítés
 

  • A hagymát vágd ketté és egy száraz serpenyőben pirítsd meg a vágott oldalukkal lefelé. A héját hagyd rajta, az adja majd az alaplé színét!
  • Szűrt vízben tedd fel főni a hozzávalókat. Főzd lassan, amíg szép színt és ízt kap. Ez több óráig is eltart.
  • Ha megfőtt, szűrd le az alaplevet. Az ehető zöldségeket edd meg!

Megjegyzések

Az alaplé fagyasztható. Használd az ételeid elkészítéséhez, bármibe jó, ami sós és egyébként vizet tennél bele. 
De ihatod bögréből is, melegen. Tökéletets kávé helyettesítő tud lenni.
Kipróbáltad ezt a receptet?Hogy sikerült? Mutasd meg nekünk is!
Szia! Üdv az AIP receptbankban!


Havancsák Izabella vagyok AIP receptfejlesztő. 10 éve főzök AIP ételeket, így a Receptbankban található receptek mind kipróbált és a családomon letszteltek.

Kíváncsian várom, hogy tetszenek neked is. Ha megfőzted és van véleményed, írd meg a poszt alatt található kommentek között vagy hozd a facebook csoportunba!

A receptek részleteit, kategóriát ezen az oldalsávon találod. Ha keresel valamit, akkor itt is tudsz nézelődni a kategóriák vagy a címkék között!


Kategóriák


Címkék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




© Havancsák Izabella és EgyszerűAIP – Minden jog fenntartva. – Kapcsolat